Avel

Hanhundslista

Affenpinscherklubben kan presentera nedan lista på hanhundar som är tillgängliga för avel. Affenpinscherklubben genomför dock inga kontroller av inlämnade uppgifter. Alla uppfödare är skyldiga att följa SKK:s regler för uppfödning och avel. Uppfödare uppmanas därför att kontrollera uppgifter för potentiella hanhundar i SKK:s hunddata. Även hanhundsägare kan kontrollera aktuell tik genom SKK:s hunddata.

Bobii, Erlkings Humphrey Bogart

Bobii, född 20220301,  är snygg, det har han papper på. Men hans främsta tillgång är hans personlighet och karaktär. Roligare, och dessutom enklare och tryggare hund, får man leta efter.

En något udda hobby Bobii har är att han gillar att trassla in sig i gardiner, annars är han ganska normal…

Han är snäll mot allt och alla, och glad. Alltid glad. Och busig. Bobii charmar alla och bevisar ständigt att hundtricket fungerar.

Samtidigt har han en stor portion av den för rasen karaktäristiska integriteten och den seriösa synen på sig själv.

Och har mycket bestämda åsikter så klart, särskilt om mattider och sånt…

Han är oerhört lekfull och energisk. Men är trots sin livlighet löjligt enkel att ha med sig, finner sig tillrätta var som helst och lär sig fort. Tuff och orädd generellt.

T ex har vi tågluffat genom hela Europa, han har även åkt flyg mm. Noll problem. Han älskar att vara med oavsett på vad, men uppskattar även en stund i ensamhet hemma.

Utställningsmeriter: Bobii har – förutom en valp BIS 3:e-plats – på fyra utställningar släpat hem fyra CERT, två NORDC, två BIR, ett CACIB. Champion blev han 240608.

BPH med skott 20240603.
Patella 0/0.
Vikt ca 4,5 kg
Bobii bor i Sundsvall.

Hundägare: Gussie Ericsson, Sundsvall, 070-6448200, gussie.ericsson@gmail.com

'
Föregående bild
Nästa bild

Rocky, SE CH Caudatus Arn Knäckflarn

Rocky föddes i Högdalen / Stockholm 2021-01-17. Han bor med sin matte och husse i Bromma och på landet i Bergslagen.

Rocky är en glad, orädd, snäll och social kille som är nyfiken såväl på små som stora hundar samt de flesta människor han möter. Han är mycket tillgiven och läraktig. Han älskar att springa i skogen, hoppa på stenar och bära pinnar. På sommarhalvåret tycker han om att sitta på bryggan på landet, titta utöver vattnet och filosofera.

Rocky har fått bra omdömen vid utställningar och hösten 2023 blev han champion i Växjö. Han har genomgått BPH.

Rocky mäter 29 cm i mankhöjd och väger 5,7 kg. Patella 0/0

Hundägare: Liz Voltaire, +46733481264, liz.voltaire@gmail.com

'
Föregående bild
Nästa bild

tjifen, caudatus frans kalspaderkrans

 

Tjifen är född 2021-01-17 i Högdalen, Stockholm och bor i Strängnäs med sina människor. Han är nyfiken, social och lojal, funkar bra med andra människor, hundar och katter, en alert, lyhörd, lättlärd kille som gärna vill vara till lags.

Tjifen är en kille som analyserar och bedömer varje situation innan han agerar  och han möter förstås brydsamma situationer med manligt lugn.

Tjifen har trots sin ungdom placerat sig bra på utställningar med bl.a. 2 BIR i Spanien CAC och CABIB (Talavera del Reina 22-10-15 och 22-10-06) BIR och BIM i Sverige NORDC. Öppen kritik i Spanien som ”muy masculino”, ”especiem perfecto”, ”hermosos ojos y labios”. 

Tjifen mäter 29 cm i mankhöjd och väger 5,7 kg. Patella 0/0

 

Hundägare: Eva Carlsson,  +46723050684, eva.carlss0n@live.se

Bengt-G Carlsson, +46722125040, bg.carlsson@live.se

'
Föregående bild
Nästa bild

TYKO, Erklings Dodge Crusader

Tyko är en vänlig följsam kille. Snäll mot alla och gillar att busa. Tyko blev svensk champion 220702.

Patella 0/0

Tyko bor i Stockholm.

 

Hundägare: Staffan Johansson, 070 616 95 15   Mail: sund196@gmail.com

 

louie, Caudatus Palle Pantalong

Louie är född den 12 februari 2020. Han mäter 27,5 i mankhöjd och med en vikt om 5,1 kg. Louie är en trygg, snäll, social , orädd och livsglad affen, ständigt pigg på äventyr både i skog och stad.

Louie älskar sin 11-åriga hundstorebror Ziggy, andra hundar, katter, människor och han avgudar vårt 3-åriga barnbarn. Louie älskar att lära sig nya saker och trix, han är fin i hundmöten, lyssnar till husse och mattes instruktioner och han är väldigt familjekär. När så behövs kan han chilla och ta det lugnt, Louie är också lite morgontrött. Louie är utställd under 2021 med fina omdömen, han har fått ett cert. Louie blev exteriörbedömd 210621 med ett väldigt fint resultat.

 

Patella 0/0

Louie bor i Mälarhöjden, Stockholm.

Hundägare: Nancy Söder. Tel: 0709 965018 Mail: nanzy64@hotmail.com

 

Föregående bild
Nästa bild

Arne, Strong Nats Jarvis

Arne är född 20190414 i Ukraina och kom till oss i början av december 2019.

Han är en glad, charmig och livlig kille, full av energi och nyfiken på det mesta. Han är lyhörd, lättlärd och ivrig att vara till lags. Älskar att vara ute i skogen och botanisera bland dofter och intryck och att hålla koll på allt som händer runt tomten. Han bor lantligt i Huddinge tillsammans med två papilloner.

Arne är utställd ett flertal gånger under 2021 och 2022, med fina omdömen, och blev svensk champion i Ronneby 13/8-22. Han har bra, sträv päls; fina, mörka ögon och ett härligt busigt uttryck.

Patella 0/0

Mankhöjd 29 cm

Hundägare: Anna G Tufvesson och Per Dahlström, epost: agtufvesson@gmail.com

 

Föregående bild
Nästa bild

petter, Sweeping Affen Get Out Of Hand 

Petter är född 26 juni 2020. Han väger strax under 5 kilo och mäter 28,5 cm i mankhöjd.

Han är pigg, lekfull, lättlärd och gillar att springa lös i naturen. Han lever ihop med en borderterrierhane och är den som vill bestämma.

Petter är internationell champion (C.I.B), svensk, finsk, dansk och norsk utställningschampion samt dansk vinnare 2021 och Dansk juniorvinnare 2021. Senaste titeln är viltspårchampion, som Petter klarade efter 3 raka öppenklasspår.

Petter har flera bedömningar med orden ”Maskulin hane”, ”Ovanligt välutvecklad hane”, ”Utmärkta kroppsproportioner”.

Petter har genomfört BPH med skott och Patella 0/0.

Petter bor i Borås.

Hundägare: Katrin Andersson, mobil: 0735414623, epost: carlsson.katrin@gmail.com 

 

Föregående bild
Nästa bild

TYRION, Caudatus Manu Dibango

Tyrion är född 30 maj 2016. Han mäter 30,5 cm i mankhöjd och väger drygt 6 kg. Till temprament är han lugn, glad och lekfull. Tyrion är en exemplarisk storebror till Victor (biologiskt är killarna kusiner) och älskvärd familjemedlem. Han är även en bra vakthund som ger ifrån sig varningsskall när situationen så kräver. Tyrion har fått fina omdömen och resultat på utställningar och fick VP för bästa huvud och uttryck på Affenspecialen 2021. Han har diplom i kantarellsök,  genomfört BPH med skott och 0/0 i Patella. Tyrion är dessutom modell för H&M Dogwear. 

Tyrion bor i Stockholm.

Hundägare: Heidi Marks, e-post: heidibirgitta.marks@gmail.com

Tyrion 2016
Tyrion 2017
Tyrion 2018
Tyrion 2019
Tyrion 2020
Tyrion 2021
HMmodell 2021
Tyrion
modell i pastell
Tyrion
modell i grått
Föregående bild
Nästa bild

Anmäl din hanhund till listan

Är du intresserad att medverka i hanhundslistan vänligen mejla nedanstående uppgifter till webbmaster@affenpinscher.se
-Bilder (max 10 st)
-Tilltalsnamn och Kennelnamn
-Beskrivande text
-Namn på hundägare och kontaktuppgift
-Länk till hundens uppgifter i SKK:s hunddata
-Hundens hemort
Hanhundarna läggs upp (i mån av webbmasters tid) i den ordningen som de kommer in, senast inkommet hamnar högst upp i listan. Tänk på att bilderna klipps lite av fotogalleriet. 

Avelsråd & frågor

Du är varmt välkommen att kontakta Affenpinscherklubben för avelsrelaterade frågor

Rasspecifika avelsstrategier (RAS)

Rasklubben viktigaste dokumentet.

Efter att det i slutet av 1990-talet varit en intensiv debatt i dagstidningarna om hundrasers hälsa och tillkomsten av ”Europakonventionen till skydd av sällskapsdjur”, beslutade Svenska Kennelklubben (SKK) 2001 att det för varje SKK-registrerad hundras ska finnas en rasspecifik avelsstrateg.

Uppdraget är delegerat till rasklubbarna. Hundens hälsa och välbefinnande ska alltid prioriteras.
En utvärdering av mål och strategier ska göras varje år, (det görs på klubbens årsmöte) SKK har beslutat att RAS-dokumentet ska revideras vart femte år.

En rasspecifik avelsstrategi (RAS) är en handlingsplan för aveln. Ambitionen är att genom god och långsiktigt hållbar avel få bukt med vanliga ärftliga defekter hos rasen. Tanken är att RAS-dokumentet i första hand ska vara en vägledning och riktlinje för uppfödarna, men det tjänar också som konsumentupplysning för den som har planer på att köpa hund.

Avelsstrategin är inte tvingande utan bygger på att uppfödare och hanhundsägare samarbetar enligt RAS. Det är därför viktigt att det förs en diskussion och debatt inom klubben.
Det är inte bara uppfödare som bör komma till tals, även hanhundsägare och valpköpare kan bidra med kunskap och åsikter. En färdig avelsstrategi sänds via specialklubben till SKKs avelskommitté som fastställer strategin.

Klubbens avelsmål och strategier är avsedda att vara ett hjälpmedel för uppfödare och hanhundsägare och valpköpare. Avsikten är att maximera rasens möjlighet till ett långt liv utan hälsostörningar och att tillvarata rasens exteriör och mentalitet.

Det gör vi genom att kontinuerligt följa de problem och brister som finns hos rasen och söka orsaker och möjliga åtgärder. Det är ytterst viktigt att alla hundägare bidrar med information.

Ett särskilt ansvar vilar på uppfödare, hanhundsägare och förtroendevalda.
Även exteriördomare är av betydelse.

Avelsstrategier

Nedan har vi nedladdningsbara avelsstrategier.

Hälsoutveckling inom rasen

Affenpinscherklubben genomför regelbundet en hälsoundersökning för rasen. Undersökningens dignitet är beroende av antal inkomna svar. 

På den senaste enkätundersökningen som genomfördes 2019 svarade 172 affenpinscherägare, vilket kan jämföras med 2009 då 165 affenpinscherägare svarade och 2003 då 118 affenpinscherägare svarade. 

Undersökningen visar att Affenpinschern är en frisk och trevlig ras. 

69,8 % uppger att deras hunds hälsotillstånd är mycket gott och 20,3 % uppger att deras hunds hälsotillstånd är gott. 

Affenpinscherägare är till 100 % nöjda med val av hundras. Läs gärna hela undersökningen genom att ladda upp nedan pdf.

Läget rörande brachy-raserna

Affenpinscher tillhör de så kallade brachycefala raserna, det vill säga raser med kortare nosparti än skallparti.  Affenpinscher är dock inte bland de mest kortnosade raserna, de som har ett i det närmaste platt ansikte.  I standarden anges ”kort” nosparti för affenpinscher, utan att specificera längden.  Generellt sett har affenpinscher ca 1/3 nosparti och 2/3 skalle.

Tidigare under året så beslöt myndigheterna i Nederländerna om inskränkningar i aveln för 11 brachycefala raser och inkluderade affenpinscher.  Förutom att hundarna (förstås!) ska kunna andas problemfritt så angav man också hur korta noslängder man kunde acceptera och den beskrivning som ges passar ganska bra in på affenpinscher. Myndighetsbeslutet beklagades runt om i Europa och FCIs medlemsländer blev förstås rädda att synen på hundavel med brachy-raser skulle spridas och att myndigheter skulle ta över besluten från ländernas kennelklubbar.

Affenpinscherklubben har som rasklubb tillsammans med de övriga 11 drabbade raserna skrivit under en uppmaning till Svenska Kennelklubben (SKK) att vara uppmärksam på ärendet och att följa FCIs rekommendationer. Affenpinscherklubben har också tillskrivit Svenska Schnauzer-Pinscherklubben (SSPK) som är den specialklubb som vi tillhör, om att vara uppmärksam och genom sina kontakter i SKKs centralstyrelse bevaka vad som sägs och händer och att vid eventuella diskussioner eller förslag till beslut omedelbart informera Affenpinscherklubben. Officiella kontakter med SKK sker alltid via specialklubb.
I en del länder inom Europa genomförs tester på en del raser som omfattar andning och temperaturreglering före och efter ansträngning och en beskrivning av näsborrarnas görs.

Det svenska provet består i en promenad för hund och ägare på 1000 meter som får ta maximalt 12 minuter, på bana inom- eller utomhus men aldrig på rullband. Kontroll av veterinär på hundens allmäntillstånd, kroppstemperatur och andning görs före och efter promenaden.  Intyg utfärdas. Dessa tester kan för närvarande endast göras på bostonterrier, mops, engelsk bullogg och fransk bulldogg.

I övriga Norden, förutom i Finland som har inkluderat bland annat affenpinscher, kan provet endast göras på mops, fransk bulldogg och engelsk bulldogg. Tester genomförs även i andra länder men det är bara Finland och Nederländerna som har inkluderat affenpinscher. Det engelska testet BOAS är endast öppet för mops, fransk bulldogg och engelsk bulldogg.

Teoretiskt sett så kan det svenska provet genomföras privat genom att boka plats och behörig veterinär. Ett sådant prov blir dock inte officiellt eller registrerat i SKK.  Kostnaderna får arrangören stå för. (Ett prisexempel som lämnats: 2 100 kr per hund.)

Så här ser det ut idag – vid eventuella förändringar kommer en uppdatering att ske.

Registreringar & Inavelsgrad

Nedan anges antal kullar, valpar, importer och genomsnittlig inavelsgrad för respektive år i datatabeller. Är du intresserad av endast kullar kan du enkelt filtrera bort övriga genom att söka på "kullar".

Årtal198619871988198919901991199219931994
Kullar0235851176
Valpar034202512221920
Importer234131100
Genomsnittlig inavelsgrad-13.6 %13.5 %5,06 %2,11 %1,12 %9,39 %7,07 %5,28 %
Årtal199519961997199819992000200120022003
Kullar101066810111112
Valpar272714172619222732
Importer001213321
Genomsnittlig inavelsgrad8,46 %6,55 %4,2 %5,0 %2,7 %2,58 %4,36 %3,0 %4,0 %
Årtal200420052006200720082009201020112012
Kullar171413132424242229
Valpar49424634

69

685863

90

Importer13512108675
Genomsnittlig inavelsgrad4,84 %2,06 %1,9 %2,06 %1,63 %0,99 %0,8 %1,8 %2,1 %
Årtal20132014201520162017201820192020

2021

Kullar1816182020

19

11

18

19

Valpar60

50

52

59

51

59

45

56

56

Importer44752

2

5

1

3

Genomsnittlig inavelsgrad0,7 %1,7 %1,5 %2,1 %1,5 %

1,3 %

1,7 %

1,5 %

1,8 %

Årtal

2022

2023

2024

2025

2026

2027

2028

2029

2030

Kullar

15

12

-

-

-

----
Valpar

50

37

-

-

-

-

-

-

-

Importer

3

2

-

-

-

-

-

-

-

Genomsnittlig inavelsgrad

0,9 %

2,9 %

-

-

-

----