Affendagen
Affendagen 2023
Domarrapport Affenpinscherklubbens Jubileumsutställning 19 augusti 2023
År 2023 var det 30 år sedan Svenska Affenpinscherklubben bildades. Styrelsen bestämde på ett tidigt stadium att jubileet skulle firas bland annat med en makalöst annorlunda inofficiell utställning lördagen den 19 augusti i Lindesberg. Där skulle alla hundar ställas ut, trimmade eller otrimmade efter mottot ”Kom som du är! Alla ska bara ha roligt!” Vilken klass hundarna skulle tävla i berodde enbart på deras ålder, utan hänsyn till tidigare meriter. I varje åldersklass skulle utses en enda vinnare, alla övriga skulle bli tvåor. Av klassvinnarna skulle slutligen en enda hund väljas till Best In Show. Det enda officiella inslaget under dagen var att alla hundar skulle få en skriftlig kritik av domaren. Vilken ära för mig att bli anförtrodd detta uppdrag!
Evenemanget skulle gå av stapeln på ett litet hunddagis i Lindesberg. Styrelsen hoppades på ett 20-tal anmälningar till utställningen. Ingen hade föreställt sig att det skulle bli så många som 47 stycken! Då gällde det att hitta en större utställningsplats. Ingenting kunde ha blivit bättre än de grönområden som Lindesbergs Brukshundklubb kunde erbjuda. Vilken storartad insats av styrelsen att ro det här stora evenemanget i land med bl.a. lunch i stuga för 60-talet hundägare och flera aktiviteter förutom själva utställningen. Vädergudarna var med oss. Vi fick en av sommarens allra finaste dagar från morgon till sen eftermiddag.
Eftersom det här var en rasspecial gällde det för mig som domare att hitta hundar med de mest rastypiska särdragen. Affenpinschern skiljer sig på flera sätt från de flesta andra raser. Det är en strävhårig kompakt liten hund med ett aplikt huvud och uttryck. På huvudet ska skallen vara mer rundad än lång, nosryggen ska vara ganska kort och rak, inte uppsvängd. Hakan ska vara tydlig under det svaga underbettet och framför allt ska de mörka ögonen lysa i det rufsiga, svarta håret runt dem. Huvud och uttryck är viktiga rastypiska egenskaper.
Bakom huvudet ska en ganska kort och rak hals ansluta till en tämligen lång och rak rygglinje, som avslutas med en väl ansatt svans. Mellan de bara måttligt men harmoniskt vinklade fram- och bakbenen ska det sitta en nästan kvadratisk, lådformad kropp, som ger helheten ett kompakt intryck. Det är den här konstruktionen som ger affenpinschern dess speciella sätt att röra sig. De lyfter frambenen rakt och högt framför sig medan de måttligt vinklade bakbenen bara ger ett lustigt struttande påskjut uppåt och framåt. Ett helt annat flyt än det ”tjusiga” som man vill se hos de flesta hundar som är harmoniskt välvinklade både fram och bak. I gengäld kan affenpinschern med den här konstruktionen snabbt vända sig, snurra runt och fånga viktiga byten som möss. De här speciella rörelserna är lite svåra att uppfatta innan man har sett dem, men under bedömningen på utställningen stannade jag flera gånger upp och pekade ut för alla runt ringen när vissa hundar tydligt visade just den här rörelsen med raka, höga framben, absolut inte hackney. Med dessa typiska rörelser säger affenpinschern: ”Här kommer jag!” Alla ben ska vara raka, starka, med måttlig benstomme. Tassarna ska vara korta, runda och tätt slutna. I alla FCI-länder är det fortfarande bara svart som gäller för den sträva, täta pälsen, som gärna ska vara ymnig på huvudet för att ge det aplika intrycket.
Vilken lycka för mig att på en och samma dag få se och gå igenom så många och så många fina hundar av denna speciella ras. I klasserna för vuxna hundar, 2-7 år gamla, deltog 11 hanar och 12 tikar. I synnerhet i de stora klasserna, men även i klasser med färre deltagare, skulle jag ha velat ta ut fler än en enda vinnare för att visa min uppskattning för lite fler ägare av så fina hundar. Men den bestämmelsen ville man tyvärr inte ändra på. Av mina två favoriter bland de vuxna hanhundarna som jag hade svårt att välja emellan framgick det ändå att Crea Diem Albert var min tvåa, medan vinnaren blev Caudatus Frans Kalspaderkrans. Han drog det längsta strået tack vare att han för dagen bar sin svans bäst av de två. När jag i efterhand med ”katalogen” i min hand ser vad som var där, förstår jag hur många av hundarna som var uppfödda av Nina Vikström, Crea Diem, men jag ser också vilket fint samarbete man tycks ha bland de olika uppfödarna som var representerade.
Groot med Nina och den fina rosetten som skänktes av Nenne som Groot vann
Förstås gladde det mig att se att min unga BIS-vinnare, Crea Diem Groot, var efter Caudatus Frans Kalspaderkrans, att en av mina bästa valpar, Crea Diem Joxer, var efter Crea Diem Albert och att hans mamma visade sig vara min bästa vuxna tik Crea Diem Posh Spice. Det känns som om rasen är i goda händer här, vilket onekligen gläder en gammal uppfödare av denna annorlunda, festliga ras.
Tack för att ni alla bjöd på ert allra bästa och gav mig en fantastisk dag!
Nenne Runsten, Airescot