Rasen

Historia

Affenpinscher är en mycket gammal tysk ras som har avbildats på målningar av konstnären Jan van Eyck (1395-1441) och i träsnitt av konstnären Albert Dürer (1471-1528).

Affenpinschern tros härstamma från den s.k ”torvhunden” caniis familiaris palustris. Hundar av samma typ som affenpinscher har varit kända sedan 1500-talet men var då större och fanns i fler färger. De fanns i grått, svart, vete och black and tan. Det var vanligt med vitt på bröst och tassar. Den främsta uppgiften för hundarna var att fånga råttor. De höll oftast till på gårdar och i affärer där de jagade möss och råttor om dagarna. På natten sov de mestadels i stall eller uthus.

Äldre berättelser gör gällande att det var en man från Lubeck i Tyskland som systematiskt började föda upp råttfångande hundar i mindre format. Kvinnorna som då bar långa kjolar hyste stor skräck för råttor och möss. En liten hund som kunde vara inomhus efterfrågades. Efter några generationers medveten avel blev hundarna mindre i storlek och kunde hållas inne i hemmen som musjägare.

Affenpinschern tros vara anfader till både dvärgschnauzer och griffon bruxellois. Rasen registrerades för första gången i Tyskland år 1879. Efter första världskrigets förödande effekter på rasens antal, har rasen aldrig lyckats återhämta sig. Rasen importerades till Sverige 1986.

Egenskaper

Affenpinscher har fått sitt namn av sitt ovanliga ansikte och sin uppsyn. Stora, mörka ögon, utskjutande käke samt ett kindskägg som står ut från ansiktet. Allt förhöjer det ”aplika” uttrycket. Affenpinscher är en unik liten dvärghund och är idag fåtalig över hela världen. Mankhöjden är 25 – 30 cm och vikten varierar mellan 3 och 6 kilo. Kroppslängden bör vara ungefär lika med mankhöjden, vilket ger rasen ett kvadratiskt intryck. Pälsen är sträv och behöver trimmas.

Affenpinscherns temperament beskrivs ofta som lite ”förnämt skurkaktig”. En affenpinscher är mycket lojal mot sin familj och sina vänner. Han tar sig själv på stort allvar, vilket tillsammans med hans intelligens och vilja att vara till lags gör honom lätt att lära.

Affenpinscher är en liten, glad hund i ett behändigt format. Hans ringa storlek gör att han passar både i en liten lägenhet i staden och i ett hus på landet. De tycker om promenader men framför allt ”att vara med”. En affenpinscher älskar ”sin flock” och springer i regel inte bort utan håller sig runt husse och matte även utomhus.
Affenpinscherns hanterliga storlek gör att de är lätta att ha med sig. De klarar av förändringar i omgivningen bara husse/matte är med. En del affenpinscher kan vara reserverade mot främmande människor, vilket ska respekteras, gör man det kommer de oftast själva fram och hälsar.

En affenpinscher är en liten clown. Önskar man aktivera sig och sin hund under mer etablerade former passar rasen till agility.

Affenpinschern är inte svår att fostra men pga sitt lilla format och sin livlighet
som valp och unghund är det lätt att låta sig manipuleras och då kan det helt i onödan sluta med en ”ohyfsad hund”.

Trimbeskrivning

Tjänst för trimning

Behöver du hjälp att med att trimma hunden? Affenpinscherklubben tipsar här om rekommenderade trimmare. Trimmare hittar du regionvis under flikarna. Pris och villkor överenskommes mellan trimmare och kund.

RP HundPiffet, Renée Pierrou, Älgv 14, 141 40 Huddinge, 072-749 10 96, www.hundpiffet.se

Trimkompaniet, Heléne Hulthén, Fridhemsgatan 18, 733 31 Sala, trimkompaniet@gmail.com, www.trimkompaniet.se

Erica Winberg, trim i Göteborg och Landvetter, tidsbeställning på tele 0760-45 67 32

Trimmning av Affenpinscher på Urax vis

Vid cirka fyra månaders ålder plockas valppälsen bort på hela kroppen och benen. Huvudet är lättast att klippa i stället för att trimma. Kanske får man strävare päls på huvudet om man trimmar det. Det tar bara så mycket längre tid innan det växer ut. Den vuxna hunden trimmas ungefär två gånger per år men oftare till utställning.

Plocka bort allt långt löst hår på kroppen och benen. Kamma underull ofta så blir hunden svartare. Huvudet ska vara runt från alla håll även framifrån. Klipp eller trimma runt på sidorna. Behåll mycket hår på kinder och tinning. Panna och ansikte ska också ge ett runt intryck, kamma fram och klipp det runt.

Affenpinscher ska ha mycket mer hår på kinder och panna än en griffon. Ögonbrynspetsen och mustaschspetsen kammas fram och rundas av till samma längd. Ögonen ska synas – glittra. Klipp en liten trekant under ögat mot nosryggen. Klipp inte på nosryggen då kommer nosen att se lång ut. Nosen ska vara kort men inte så kort som på en griffon.

Affenpinscher ska helst ha ett imponerande skägg. Plocka eller raka ungefär halva örat. Klipp kanten på öronsnibben så att den blir spetsig. Jämna till håret som är kvar längst ner på öronen sa att det får samma längd och fyller ut övrigt huvudhår.

Svansen trimmas som på en terrier, tjockare vid basen och avsmalnande. Eventuellt kan man klippa lite med en urtunningssax.

Affenpinscher passar i svans. Den är oftast kort och bärs för det mesta lagom glatt över ryggen. För att hunden ska ge ett så kort intryck som möjligt klipper man mycket kort i rumpan under svansen i virvlarna. Plocka eller klipp baksidan av låret. Raka inte fram vinklar. De ska ha någon centimeter hår runt både fram- och bakbenen.

Affenpinscher ska ha kort hals. Spara längre hår i nacken och gör en jämn övergång. Plocka hunden smal på utsidan av överarm och lår. Det får inte se ut som om den har ridbyxor eller att benen står innanför pälsen. Under magen ska affenpinscher ha en ganska rak linje endast något uppdragen inte djup och brant. Spara ett par till tre centimeter på underlinjen så att hunden inte ser för ”luftig” ut.

Affenpinscher utvecklas långsamt och har mycket litet huvud och kropp innan de är ”färdiga” vid ungefär två års ålder. Affenpinscher visas i mer päls än t.ex. schnauzer. Slutligen ska de ha mer päls på framdelen än bakdelen, när pälsen har vuxit ut.

Du som hundägare har ansvar för att din hund mår bra.
Din hund ska ha rätt mat, daglig skötsel, aktivering, promenader och mycket mera.

Så sköter du din Affenpinscher

Hundar är flockdjur. De mår inte bra om de är ensamma utan behöver träffa både människor och andra djur. Det ärsärskilt viktigt att de får träffa människor flera timmar om dagen och att de aktiveras.

Det är inte bra för hunden att vara ensam under en hel dag och inte bli rastad eller på annat sätt aktiverad förrän fram mot kvällen.
Så inleds Jordbruksverkets grundläggande krav på skötsel av hund. För mer utförlig info klick HÄR

Enligt lag får man inte lämna sin hund ensam mer än max fem timmar per dag!

Mentalitet

Beteende- och personlighets-beskrivning hund – BPH

Vill du veta mer om din hunds mentalitet? Sedan maj 2012 finns Svenska Kennelklubbens nya officiella mentalbeskrivning BPH på flera håll i landet. Den är utformad för att passa alla hundar, oavsett ras.

Du kan ha glädje och nytta av att få din hund BPH-beskriven! Beskrivningen tar omkring 30 minuter och innehåller sju olika moment. Syftet är att få en bild av hur hunden reagerar på och hanterar olika situationer. Det handlar bland annat om att möta främmande personer, att leka, att arbeta för att komma åt mat och att stöta på överraskningar.

Alla hundar är välkomna!

BPH är anpassat för alla hundar, oavsett ras. Även oregistrerade hundar kan delta. För alla hundar gäller att de måste ha fyllt 1 år, vara id-märkta och vaccinerade. Ägaren eller föraren måste vara medlem i en länsklubb eller i en specialklubb/rasklubb. Inledningsvis kommer det att finnas sju banor runt om i landet och alla hundar är välkomna.

Vi hoppas att vi snart kan visa en videofilm med Affenpinscher som genomför BPH.

Svenska Brukshundklubbens mentalbeskrivning hund (MH) beskriver din hunds beteenden och ger dig en bra bild av vem du har i andra änden av kopplet.

MH för alla hundraser registrerade i SKK

Mentalbeskrivning hund (MH) beskriver de beteenden, som genom forskning, visat sig vara starkt ärftliga. Under ett MH går hund och ägare igenom en bana med olika moment där dessa beteenden dokumenteras.

Alla hundägare med hundar registrerade i SKK har möjlighet att anmäla sin hund till MH och de ger hundägaren en bra bild av vem hunden är i andra änden av kopplet. Rätt att delta har även oregistrerad hund som ska provas i verksamheten för samhällsnyttiga hundar, efteruppvisande av intyg från utbildaren.

Svenska Brukshundklubben är en föregångare vad gäller att utveckla tester för att få bättre kunskap om hundars mentalitet. Resultaten från våra tester hjälper inte bara oss att förbättra vårt avelsarbete utan också forskningen att förstå hundars mentalitet.

MH har också rönt ett stort intresse utanför Sverige. MH är inget test där hunden blir godkänd eller underkänd, utan är en beskrivning som protokollförs.

Krav på hunden för att delta

  • Minst tolv månader gammal
  • Registrerad i SKK eller i av SKK erkänd utländsk kennelorganisation
  • ID-märkt
  • Vaccinerad enligt gällande regler
  • Vara fullt frisk och inte löpa
  • Hunden får inte vara utsatt för doping eller andra otillbörliga förhållanden (se Svenska Kennelklubbens Nationellt dopningsreglemente för hund

Se nedan videofilm med Affenpinscher som genomför MH.

Texten på sidan är kopierad från http://www.skk.se/uppfodning/mentalitet/beteende-och-personlighetsbeskrivning-hund-bph/

Texten ovan är kopierad från SBKs sida http://www.brukshundklubben.se/hundar/mentalbeskrivning-mh/